Weer en beste reistijd voor Puglia

Het klimaat van Puglia is voor veel toeristen de doorslaggevende factor om voor een vakantie naar deze schitterende regio te kiezen. Dit is niet zo verwonderlijk, omdat het klimaat van Puglia een groot deel van jaar als aangenaam gezien kan worden. De wintermaanden zijn er zacht zonder echt koud te worden en de zomers zijn er warm, maar zelden echt heel heet. De gemiddelde jaarlijkse neerslag valt er mee, waardoor de gemiddelde luchtvochtigheid er laag is. In de binnenlanden van Puglia, vooral in de hoger gelegen delen van het eiland, komen er een afwijkende klimaatcijfers voor. Dit is nog steeds het mediterrane klimaat dat je in bijna heel Italië tegenkomt.

Het klimaat van Puglia

Puglia heeft een mediterraan klimaat met warme aangename zomermaanden en koele zachte winters. De klimatologische verschillen binnen de regio Puglia zijn niet heel groot, alleen in de wat hoger gelegen inlandse delen van Puglia gelden er iets andere klimaatcijfers. Het klimaat in deze delen hebben meer weg van een gematigd maritiem klimaat dan van een mediterraan klimaat. Toch spreken we in heel Puglia van een mediterraan klimaat. De neerslagcijfers zijn er het gehele jaar aan de lage kant, alleen in het vierde kwartaal van het jaar is de kans op langdurige neerslag iets hoger. De Ionische Zee en de Adriatische Zee hebben een grote invloed op het klimaat van Puglia. Door deze invloeden, wordt het weer het gehele jaar wat getemperd. Extreme weersomstandigheden komen hierdoor zelden tot nooit voor. De gemiddelde maandtemperaturen, liggen niet ver uit elkaar.

Warme zomermaanden

De zomermaanden in Puglia zijn warm en aangenaam, met temperaturen die over gemiddeld net onder de dertig graden Celsius liggen. In de avond en nacht koelt het er af tot een graadje of twintig, wat ideaal is. Warme zomerdagen en koele nachten. De kans op langdurige neerslag is het kleinst in deze periode. De regen die er in deze periode valt, is verwaarloosbaar. Op de warmste dagen van het jaar zal de altijd aanwezige zeewind vanaf de Ionische Zee of de Adriatische Zee voor de nodige verkoeling zorgen. Door deze zeewind zal de gevoelstemperatuur in de buurt van de badplaatsen en stranden iets lager liggen dan in de steden en in het binnenland van Puglia. De gemiddelde zeetemperatuur ligt in de zomerperiode net iets onder de vijfentwintig graden Celsius.

Winters in Puglia

De wintermaanden in Puglia zijn koel en natter als de rest van het jaar. Echte winterse omstandigheden komen zelden tot nooit voor in. Toch kan het in zeldzame gevallen voorkomen dat de beroemde trulli van Puglia bedekt worden onder laag sneeuw. De laatste keer dat dit gebeurde was tijdens de winter van 2017, toen een groot deel van Puglia werd overvallen door winterweer. Tijdens deze winter werden er temperaturen gemeten van min vijf en lag er in een groot deel van de regio een dun laagje sneeuw. Door de stevige wind die er toen stond, lag de gevoelstemperatuur en nog veel lager. Dit zijn gelukkig zeldzame gevallen. Tijdens een normale winter liggen de temperaturen overdag boven de tien graden Celsius. In de avond en nacht kan het er afkoelen tot een graad of vijf.

Neerslag

De neerslagcijfers in Puglia liggen behoorlijk lager dan wat we in Nederland gewend zijn. De grootste kans op langdurige neerslag in Puglia heb je tijdens de maanden oktober, november en december. De droogste maand van het jaar is juli. De kans op winterweer in Puglia is zo klein, dat sneeuw of andere winterse neerslag zelden tot nooit voorkomt in dit deel van Italië. Tijdens de lenteperiode heb je er een kleine kans op stevige buien, die soms zelfs wat weg kunnen hebben van een tropische storm. De straten van de steden en dorpen en Puglia zijn dan gevuld met water. Gelukkig duren deze buien nooit heel lang en laat de zon zich snel weer zien.

Weersextremen

Door de invloeden van de Ionische zee en de Adriatische Zee, komen er zo goed als geen weersextremen voor in Puglia. De constante zeewind en invloed van zeeën zorgen ervoor dat het klimaat het hele jaar gematigd is. Het enige extreme weer waar Puglia wel eens mee te maken heeft, zijn hittegolven en hoosbuien. Tijdens de zomermaanden is de kans op extreem hoge temperaturen aanwezig. Op deze dagen kan het kwik er met gemak richting de veertig graden Celsius gaan en soms zelfs nog hoger. Op deze dagen kun je het beste een koele plek ergens in de schaduw, in de buurt van het water opzoeken. Het hitterecord in Puglia staat momenteel op 47 graden, deze extreme temperatuur werd behaald in 2007 en ligt maar twee tiende graad onder het nationale hitterecord in Italië.

Klimaatstatistieken

Wil je alle klimaatstatistieken en klimaatfeiten van Puglia zien? Wil je kijken hoe warm het is en hoe groot de kans is dat je te maken krijgt met regen of juist zonnig weer? Op de website klimaatinfo.nl vind je uitgebreide klimaatinfo over Puglia. Daar kun je de klimaattabellen zien waarin klimatologische gegevens staan zoals de gemiddelde maximumtemperaturen, minimumtemperaturen, aantal millimeter neerslag per maand en hoe vaak de zon schijnt.

Bekijk het klimaat van Puglia