Vervoer in en naar Puglia

Er zijn verschillende vervoersmogelijkheden in Puglia. Voor de meeste toeristen is een huurauto de beste optie. Zo kun je makkelijk en snel reizen tussen de verschillende steden, dorpen en bezienswaardigheden. Nadeel is dan wel, dat het parkeren in Puglia niet altijd even gemakkelijk is, zeker in de zomermaanden zijn er vaak veel te weinig parkeerplekjes te vinden. Het beste alternatief voor een (huur)auto is het openbaar vervoer. Voor een paar euro kun je met de trein, metro of bus door grote delen van de regio reizen. Bijna alle steden hebben wel een eigen station of een bushalte. De leukste manier of de steden en dorpen in Puglia te verkennen is te voet of met de fiets. In Lecce en Bari worden er door lokale gidsen fietstochten aangeboden. Om de eilanden voor de kust van het schiereiland Gargano te bereiken, ben je afhankelijk van veerdiensten.

Vliegen naar Puglia

Het merendeel van de toeristen die op vakantie gaan naar Puglia komen met het vliegtuig. Voor de meeste mensen is de afstand te groot om deze met de trein of auto te overbruggen. Wil je alles te weten komen over naar Puglia, de verschillende vliegvelden in de regio en het vervoer tussen het vliegveld en je vakantiebestemming neem dan een kijkje op onze vliegen naar Puglia pagina.

Met de trein naar Puglia

Steeds meer mensen willen milieubewust reizen. De trein is de meest klimaatneutrale manier van reizen, als je wandelen of fietsen niet meerekent. Er zijn verschillende manieren om met de trein naar Puglia te reizen. In de regio zijn meerdere dorpen en steden met een station te vinden, maar de praktijk wijst uit dat je bijna altijd via Bari zal reizen vanaf Bari kun je verder reizen met lokale treinen en de bus.

Meer ontdekken over een treinreis naar Puglia neem dan een kijkje op NS-internationaal

Autorijden in Puglia

Het autorijden in Puglia verschilt niet veel met het autorijden in Nederland. Het enige grote verschil is dat je soms door heuvelachtig landschap rijdt en het uitzicht er anders is. Verder moet je er rekening mee houden dat de centra van veel van de oude steden en dorpen in zijn geheel autovrij zijn. In andere gevallen zijn ze alleen toegankelijk voor mensen die in die stad wonen. Let hier goed op, want rijd je op een plek waar je niet mag komen, dan kun je een boete thuis verwachten. Deze zones zijn te herkennen aan het witte bord met daarop “zona traffico limitato” en daaronder een verboden in te rijden bord. Soms staan er nog enkele uitzonderingen onder genoemd.

Op zo goed als alle snelwegen moet je tol betalen. Dit kan met je creditcard of contant bij een kassa. De kosten van deze tol vallen mee, maar als je van plan bent veel over snelwegen te gaan rijden dan kan dit behoorlijk oplopen. Hou je liever dit geld in je zak dan kun je ervoor kiezen om alleen maar over de binnenwegen te rijden. Het grote voordeel hiervan is dat je onderweg getrakteerd wordt op prachtige uitzichten.

Huurauto

Kom je met het vliegtuig naar Puglia en wil je de regio verkennen, dan doe je er goed aan om een auto te huren. Dit kan op het vliegveld, maar ook in de meeste grote steden en plaatsen heb je de mogelijkheid om een auto te huren.

Zelf hadden we een auto gehuurd op het vliegveld van Bari. De huurautoterminal bevindt zich op het vliegveld. Je doet er goed aan om ruim vooraf een auto te reserveren, zodat je er zeker van bent dat je er niet naast, grijpt. Kijk vooraf goed waar je de auto huurt en wat de bijkomende kosten zijn, zodat je achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Als je een auto huurt bij Sunnycars.nl is dit altijd inclusief de meest uitgebreide verzekering en zonder bijkomende kosten. Ook werken ze altijd met het vol = vol beleid.

Realiseer je overigens dat een grote auto niet handig is in Puglia. Wie slim is die huurt daarom een wat kleinere auto om daarmee de prachtige dorpen en steden van de regio te ontdekken.

Parkeren

In Puglia kom je een mix tegen van betaald parkeren en gratis parkeren. In de grote steden zoals, Bari, Lecce en Tarente zal je, als je in de buurt van de stad wil parkeren moeten betalen. Op straat parkeren is over het algemeen goedkoper als de parkeergarages. In en rondom de historische centra van de bekende steden en dorpen zijn de parkeerplekken schaars. Je moet soms wel meerdere rondjes rijden voor je een plekje hebt gevonden waar je de auto kwijt kan. In het voor- en naseizoen heb je kans dat dit nog wel lukt, tijdens de drukste maanden van het jaar kun je de auto beter op een plek aan de rand van een stad of dorp parkeren en een pendelbus naar het centrum nemen. Dit is op bijna alle plekken goed geregeld en vaak een stuk goedkoper dan de auto in het centrum wegzetten.

Openbaar vervoer

Voor het openbaar vervoer in Puglia kun je kiezen tussen de trein, de metro en de bus. De metro rijdt alleen in Bari. Er zijn twee routes, een route verbindt het centraal station met het vliegveld van Bari, de andere lijn verbindt het centraal station met de voorstad Bitonto. In het begin van de vorige eeuw reden er in Bari ook trams, maar die lijnen zijn inmiddels opgedoekt.

De makkelijkste en snelste manier van openbaar vervoer in Puglia, is de trein. Er zijn twee soorten treinen, de ene verbindt de grotere plaatsen en de bekende badplaatsen met elkaar. De andere lijnen, zijn kleine lijnen die de verschillende dorpen met elkaar verbindt. Kaartjes voor deze treinritjes kun je gemakkelijk vooraf online bestellen op de website van Ferrovie del Sud Est.

De bus is de goedkoopste manier om met het openbaar vervoer te reizen in Puglia. Voor een paar euro kun je tussen de verschillende steden, dorpen en bezienswaardigheden in de regio reizen. Het is niet de snelste manier om ergens te komen, maar wel de goedkoopste en in sommige gevallen de enige optie, als je afhankelijk bent van het OV.

Fietsen

Omdat Puglia veel minder heuvelachtig is dan de meeste delen van Italië, is het een geschikte bestemming voor een fietsvakantie. Verschillende gespecialiseerde reisaanbieders bieden fietsvakanties aan in de regio. Tijdens deze vakanties, zal je op de fiets een groot deel van de bekende bezienswaardigheden van Puglia en de leukste steden en dorpen bezoeken. Is dit iets te veel voor je, dan kun je er ook voor kiezen om in Bari of Lecce een fietstocht te maken met Bayabikes. Tijdens deze fietstochten maak je onder begeleiding van een lokale gids een tour langs de verschillende bezienswaardigheden. Deze gids neemt je mee naar prachtige onontdekte delen van de stad en weet je alles te vertellen over de bewogen geschiedenis.

Boek hier je fietstocht in Bari
Boek hier je fietstocht in Lecce

Varen

De rotsachtige kust van Puglia staat bekend om de vele grotten, steile kliffen en immense monolieten. Vanaf verschillende plaatsen aan de kust kun je met een boot de kust afvaren en de schoonheid van deze kustlijn vanaf het water zien. Dit kan in een grote motorboot, die vol zit met andere toeristen. Relaxter is het om met een grote zeilboot of catamaran de kust af te zeilen onder het genot van een hapje en een drankje.

Vanaf het schiereiland Gargano verstrekken er met regelmaat veerboten naar de Tremitische Eilanden. Deze eilanden staan bekend om hun prachtige en de rust die er heerst. Vanuit Bari en Brindisi vertrekken er meerdere dagen per weer veerdiensten naar Kroatië, Slovenië, Corfu en het Griekse vasteland en Albanië.