Steden en dorpen

Er zijn in Puglia behoorlijk wat prachtige steden, bijzondere dorpen en pittoreske badplaatsjes te vinden. We hebben geprobeerd om een leuke mix te maken van de bekendste en misschien wat minder bekende bestemmingen in Puglia. De lijst is allesbehalve compleet en we zullen volgens sommige misschien verkeerde keuzes hebben gemaakt. De website is bedoeld voor mensen die de eerste, tweede of derde keer naar Puglia op vakantie gaan. De onderstaande steden en plaatsen moet je volgens ons gezien hebben als je op vakantie gaat in Puglia. Alle plaatsen in de onderstaande lijst hebben iets bijzonders of speciaals dat je met eigen ogen gezien moet hebben.

Lecce

Lecce is de grootste stad in het binnenland van Puglia. Het is een oude stad die al in de zevende eeuw voor Christus is gesticht, door de Grieken. Later zou Lecce deel gaan uitmaken van het Romeinse Rijk. Het amfitheater van Lecce is hier een belangrijke herinnering aan. De belangrijkste bouwwerken in het huidige Lecce zijn gebouwd in de zeventiende eeuw, in de barokke stijl. Bekende voorbeelden hiervan zijn de Dom van Lecce, de Basiliek Santa Croce, het paleis van de Celestijnen en het priesterseminarie. Het zijn deze bouwwerken die Lecce de bijnaam het Florence van de barok heeft opgeleverd.
Tijdens een bezoek aan Lecce, wandel je door de historische binnenstad, die nog voor een groot deel ommuurd is. Binnen deze stadsmuren kom je zo goed als alle bezienswaardigheden van Lecce tegen. Uitgekeken op de barokke architectuur zoek dan een gezellig terrasje op een van de gezellige pleinen en geniet van de typische keuken van Puglia.

Ostuni

Ostuni is een van de mooiste kleinere steden in Puglia. Omdat een groot deel van de huizen in het historische centrum zijn witgeschilderd, heeft Ostuni de bijnaam “La Cittá Bianca”. Het Piazza della Libertà is het centrale plein van Ostuni. Vanaf dit plein kun je wandelen naar alle bezienswaardigheden van het stadje. De belangrijkste bezienswaardigheid is de veertiende-eeuwse Piazzetta Cattedrale. Tijdens deze wandeling naar boven kom je prachtige witte staten en smalle steegjes tegen. Vanaf sommige plekken heb je zelfs een prachtig uitzicht over de omgeving van Ostuni en kun je de wijnvelden, de beroemde trulli en de Adriatische Zee zien liggen. Op Piazza della Libertà staat de Guglia di Sant’Oronzo. Vanaf deze zuil kijk Sant’Oronzo, de eerste bisschop van Lecce op de stad neer.

meer informatie over Ostuni

Alberobello

is het bekendste dorp van Puglia, bekend om de trulli. Vanwege deze trulli, is het dorp terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. De trullo is het symbool van Puglia. In Alberobello zijn er twee complete wijken te vinden, die bijna helemaal uit deze typische ronde huizen bestaan. In totaal staan er ongeveer duizend van deze bijzonder huizen in Alberobello. Er zijn nog Trulli in Puglia te vinden die bewoond worden. Veel zijn nu toeristische winkel, museum of B&B. Vooral dat laatste is steeds populairder aan het worden. Wie wil er tijdens een vakantie in Puglia nu niet in een trullo overnachten en zo een authentieke nacht ervaren.
Omdat Alberobello is uitgegroeid tot het toeristische middelpunt van Puglia kan het er behoorlijk druk zijn. In de zomermaanden, is het er soms zelfs onaangenaam druk. De beste periode om Alberobello en zijn trulli te bezoeken is tijden het voor- of naseizoen.

Otranto

Otranto is een prachtig klein dorp in het oostelijke deel van de regio Puglia. Het dorp ligt op de plaats waar de Adriatische Zee, langzaam overgaat in de Ionische Zee. Mede door deze ligging, is Otranto een geliefde duikspot. De binnenlanden van Otranto staan bekend om de wijnvelden. Volgens kenners komt de beste wijn uit Puglia, uit de omgeving van Otranto. Er komen de meeste wijnen met een DOC- of DOCG-keurmerk te vinden.
De twee belangrijkste bezienswaardigheden in het dorp zijn de kathedraal van Otranto en het kasteel van Otranto. De kathedraal van Otranto is gebouwd in de twaalfde eeuw, op resten van nog veel oudere geloofsgebouwen. In de kathedraal worden de resten bewaard van de 800 slachtoffers die vielen tijdens de Ottomaanse aanvallen op Otranto. Deze staan bekend als de Martelaren van Otranto. De imposante muren en bijbehorende stadsmuren van het kasteel van Otranto, is het eerste wat je ziet als je aankomt in Otranto. Jammer genoeg is het kasteel, het grootste deel van het jaar, gesloten voor publiek.

Bari

Bari is de grootste stad en hoofdstad van de regio Puglia. De stad ligt aan de Adriatische Zee en heeft de belangrijkste haven in Italië aan deze Zee. De stad is gesticht ongeveer 1.500 jaar voor onze jaartelling, door de Illyriërs. Later zou de stad in Romeinse handen, maar nog veel volkeren zouden in de loop van de eeuwen over stad heersen. Op sommige plaatsen in de stad hebben verschillende machthebbers herkenbare sporen achter gelaten. De belangrijkste bezienswaardigheid van Bari, is de Basiliek van Sint-Nicolaas. In deze basiliek worden de relieken van de bisschop van Myra bewaard. Bij ons beter bekend als Sint-Nicolaas. Andere bezienswaardigheden zijn de twaalfde-eeuwse kathedraal van Bari, het Palazzo Fizzarotti, het Castello Normanno-Svevo en het Palazzo della Provincia. Bari is een leuke stad om tijdens je vakantie in Puglia te bezoeken. Een stedentrip in Bari is afwisselend en divers genoeg om jezelf niet te vervelen. Ben je tijdens een bezoek aan Puglia in Bari, dan mag je de Via delle Orecchiette niet overslaan. In deze straat zitten oudere Italiaanse dames met de hand, de voor Puglia zo typische pasta, Orecchiette te maken.

Tarente

Tarente of zoals de Italianen zeggen Tarento, is een grote stad aan de Golf van Tarente. Het is de belangrijkste havenplaats van Puglia, in de Ionische Zee. Het is een grote stad, maar heeft een klein toeristisch centrum. Zo goed als alle toeristische bezienswaardigheden in Tarente, liggen op een schiereiland, dat met twee bruggen met het Italiaanse vaste land is verbonden. Net als veel andere kustplaatsen in Puglia, gaat de geschiedenis van Tarente helemaal terug tot de Grieken, die er de handelsplaats Taras bouwden. Later namen de Romeinen de macht in de stad over en kreeg het de naam Tarentum. Nog steeds zijn er in de historische binnenstad ­– op het schiereiland – nog resten te zien van de vroege overheersing. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Castello Aragonese, de Ponte Girevole en de Dorische zuilen, die ooit deel uitmaakten van de Tempel van Poseidon.
Behalve een belangrijke havenstad, is Tarente ook een van de belangrijkste marinesteden van Italië. Voor de kust van Tarente zijn met regelmaat onderzeeërs en andere marineschepen te vinden.

Polignano a Mare

Polignano a Mare is een charmant kustplaatsje in de regio Puglia, aan de Adriatische Zee. Polignano a Mare staat bekend om zijn prachtige uitzicht op de kliffen. Het is een populaire bestemming voor toeristen die op zoek zijn naar zon-, zee- en strandvakantie. De stad heeft prachtig historisch centrum met smalle, kronkelende straatjes en witgekalkte gebouwen. Een van de mooiste bezienswaardigheden in Polignano a Mare is het Palazzo Marchesale. Een achttiende-eeuws paleis dat tijdens de zomermaanden geopend is voor het publiek. Wat Polignano a Mare echt uniek maakt, is de indrukwekkende kustlijn. De stad ligt op de top van steile kalkstenen kliffen, waar je een prachtig uitzicht hebt over de Adriatische Zee. Het nabijgelegen strand van Lama Monachile is bijzonder populair. Dit strand staat bekend om het kristalheldere water en de opvallende rotsformaties. In het centrum van Polignano a Mare zijn twee mooie pleinen te vinden, het Piazza San Benedetto en het Piazza Vittorio Emanuelle II. De Arco Marrchesale, is een van de stadspoorten die toegang geeft tot de historische binnenstad.

Gallipoli

Gallipoli, ligt op een schiereiland voor de kust van Puglia in de Ionische Zee. Het schiereiland is met het Italiaanse vaste land verbonden met een brug. Net als veel andere plaatsen aan de kust van Puglia, heeft Gallipoli een Griekse oorsprong. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden vaan de Gallipoli is de Dom van Gallipoli. Deze dom wordt ook wel de kathedraal van de heilige Agatha genoemd. De Dom van Gallipolli staat op een plek waar al sinds de zesde eeuw een kerk staat, maar kreeg zijn huidige barokke uiterlijk in de zeventiende eeuw. Andere belangrijke bezienswaardigheden zijn de Museo Diocesano, het Kasteel van Gallipolli en de Chiesa di Santa Maria della Purità. Gallipoli is een leuke plek om een mooie wandeling door het historische centrum te maken. Het grootste deel van het centrum is autovrij, waardoor je redelijk ongestoord door de vele smalle en gezellige straatjes kunt wandelen.

meer info over Gallipoli

Martina Franca

Martina Franca is een kleine stad in de binnenlanden van Puglia. De stad is gesticht aan het begin van de veertiende eeuw, door de prins van Tarante. De eerste eeuwen was het niet veel meer als een slapend dorp waar vooral veel herders en boeren met hun families woonden. De grote economische groei van Martina Franca kwam in de achttiende eeuw en dat is nu nog steeds goed te zien. Overal in de stad zijn er prachtige barokke kerken, gebouwen en pleinen te vinden. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Palazzo Ducale, het Piazza Maria Immaculata (waar je heerlijk kunt lunchen) en de barokke kerken Sant’Antonio, San Domenico en Chiesa del Carmine.

Brindisi

Brindisi is net als enkele andere steden en vissersdorpen in dit deel van Puglia uitgegroeid, tot een populaire toeristische bestemming. Niet dat er in Brindisi nou zoveel toeristisch bezienswaardigheden te vinden zijn, maar in de omgeving van de stad zijn er prachtige stranden en behoorlijk wat campings te vinden. De oorsprong van Brindisi gaat terug tot de oudheid. In deze periode bouwde Griekse handelaren op deze plaatsen een handelspost, die later uit zou groeien tot de huidige stad. Tegenwoordig is Brindisi vooral als veerhaven. Dagelijks verstrekken er veerdiensten naar verschillende Griekse bestemmingen zoals Corfu. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Nuovo Teatro Verdi, Castello Alfonsino en de Romeinse zuil Via Appia. In Brindisi zijn verder verschillende kerken en kathedralen te vinden uit de elfde, dertiende en veertiende eeuw.

Vieste

Vieste is een havenplaats in het noordelijke deel van de regio Puglia. Het stadje ligt op het schiereiland Gargano en kijkt uit over de Adriatische Zee. Het is een van de oudste plaatsen in dit deel van Italië. Het waren de Grieken die als eerste op deze plaats een handelspost bouwden. Vieste heeft een middeleeuws centrum dat bestaat uit smalle straatjes en huizen die dicht op elkaar zijn gebouwd. Binnen Vieste komen behoorlijk hoogteverschillen voor zodat je, tijdens een wandeling door het dorp, met regelmaat een trap zal moeten beklimmen. Net buiten het dorp ligt het strand Pizzumunno, een van de mooiste stranden van de regio. Op het strand staat een enorme monoliet en het wordt, omringd door hoge witte rotswanden. Vanuit Vieste kun je prachtige boottochten maken langs de ruige rotskust van Gargano.

Locorotondo

Locorotondo is een van de mooiste dorpen in Puglia. De typische vorm van het dorp, de typische huizen en de smalle straatjes in het centrum, maken Locorotondo tot een populaire toeristische trekpleister. De straatjes in Locorotondo zijn zo smal dat auto’s en zelfs er soms niet doorheen kunnen. Dit maakt Locorotondo een van de leukste dorpen in de regio om te voet te bezoeken. Wandelen langs de verschillende stadspoorten, kerken en witgekalkte huizen. Doordat bijna alle huizen in Locorotondo wit zijn geschilderd vallen de prachtige kleurrijke bloemen nog meer op. Overal in het dorp zie je klimrozen, bougainvillea en stokrozen. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Piazza Vittorio Emanuele, de Chiesa Madra San Giorgio en de Madonna della Greca.

Fasano

Fasano is een kleine stad in de binnenlanden van Puglia, tussen Monopoli en Locorotondo. Niet ver van Fasano liggen de ruïnes van de Romeinse havenstad Egnazia. De meeste toeristen die Fasano een bezoek brengen komen voor het safaripark, Zoosafari. De ideale dagbesteding als je Puglia met kinderen bezoekt. In het stadje zelf kom je een mooi historisch centrum tegen, met een klein museum, een elfde-eeuwse kathedraal en het Piazza Ciaia.

Monopoli

Monopoli is van oudsher een echt vissersdorp, met een mooie oude vissershaven die uitkijkt over de Adriatische Zee. Nu hebben de toeristen de weg naar Monopoli gevonden, niet op de minste plaats vanwege de prachtige zandstranden die er te vinden zijn. Net als veel andere plaatsen en dorpen in de omgeving is het historische centrum van Monopoli goed bewaard gebleven. Doordat een groot deel van huizen er wit zijn geschilderd, heeft het een mooie homogene uitstraling. Op de boulevards die vroeger gevuld waren met vissers die hun netten repareerden, staan nu terrassen en toeristische winkeltjes tegen. Toch heeft Monopoli nog niet als zijn charme verloren en zijn er nog genoemd leuke bezienswaardigheden te vinden. De bekendste bezienswaardigheden zijn de twaalfde-eeuwse kathedraal en Palazzo Palmieri. De beste visrestaurants zijn te vinden in de directe omgeving van de haven.

Trani

Trani is een prachtige historische stad aan de oostkust van Italië. De haven van Trani kijkt uit over de Adriatische Zee. In deze haven kom je de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad tegen, de kathedraal van Trani. Deze kathedraal is vooral beroemd vanwege zijn crypte, waar de relikwieën van San Nicola Pellegrino worden bewaard. Andere noemenswaardige bezienswaardigheden zijn Castello svevo, waar nu een klein museum is gevestigd en het voormalige klooster Santa Maria di Colonna. Trani is een leuke plaats om tijdens je vakantie in Puglia een klein rondje te lopen, de lokale cuisine te proeven en de bezienswaardigheden te bekijken. Je kunt er langs de haven en door het historische centrum een leuke kleine wandeling maken.