Bezienswaardigheden in Puglia

Er zijn in Puglia behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden. Veel van de bezienswaardigheden hebben een natuurlijke oorsprong of hebben met het lange en roerige verleden van de regio te maken. Een groot deel van de bezienswaardigheden zijn te vinden in een van de steden of dorpen in Puglia, maar ook in het minder bekende achterland is er genoeg te zien. Er zijn opvallend veel monumenten en historische bezienswaardigheden in Puglia die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Beroemd is het Castel del Monte, de trulli-huizen in Alberobello en omgeving en het barokke centrum van Lecce. De kustlijn van Puglia is beroemd om zijn grillige karakter. Overal langs de kust kom je grotten, steile rotswanden en monolieten tegen. De bekendste monoliet is te zien op het strand van Pizzomunno. Kortom, Puglia biedt een overvloed aan culturele en natuurlijke bezienswaardigheden. Er is genoeg te zien en te ontdekken tijdens een vakantie in Puglia.

Castel del Monte

Castel Monte is het mooiste kasteel van Puglia. Het kasteel heeft een bijzondere achthoekige vorm, die vanaf alle zijden dezelfde uitstraling heeft. Hierdoor heeft het kasteel de vorm van een volmaakte octogoon. De vorm wordt door het hele gebouw doorgetrokken, zodat in iedere ruimte acht hoeken te ontdekken zijn. Het kasteel is gebouwd in opdracht Keizer Frederik II, in de dertiende eeuw. Waarvoor het kasteel gebruikt werd, is een raadsel. Het was niet geschikt om in te wonen en was niet te verdedigen. Volgens sommige bronnen wilde Keizer Frederik II een perfect kasteel laten bouwen. Nadat het in de negentiende eeuw verwaarloosd was, werd het kasteel gekocht door Italiaanse staat en helemaal opgeknapt. De oorspronkelijke marmeren wandversieringen en beelden zijn nooit teruggeplaatst. Het kasteel is nu een UNESCO Werelderfgoedlocatie en trekt jaarlijks vele bezoekers uit de hele wereld.

Trulli

De trulli zijn het symbool van de regio Puglia. Trulli is het meervoud, als het over een gebouw gaat, praat je over een trullo. De typisch gevormde huisjes zijn vooral te vinden in de omgeving van Alberobello, maar staan ook op andere plaatsen in Puglia. Een trullo een ronde vorm met een kegelvormig dak. De eerste trulli zijn gebouwd in de vijftiende eeuw. Oorspronkelijk werden ze gebouwd zonder cement. Dan konden ze, als er belasting betaald moest worden, snel afgebroken worden. Vandaag de dag zijn de trulli een populaire toeristische attractie en worden ze beschouwd als een belangrijk deel van de regionale cultuur en erfgoed. Veel trulli zijn gerestaureerd en omgebouwd tot verblijven voor toeristen, waardoor bezoekers de mogelijkheid hebben om deze unieke architectuur van binnen te ervaren. De trulli van Puglia zijn terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Torre dell'Orso en Torre Sant'Andrea

Puglia is bekend om zijn ruige kustlijn, vooral het deel van de regio dat aan de Adriatische Zee grenst. Overal zijn er prachtige grotten, steile rotswanden en te vinden. De bekendste kliffen zijn Torre dell’Orso en Torre Sant’Andrea. Deze zijn te vinden in het oostelijke deel van de Adriatische kust niet ver van de Grotta della Poesia. Dit prachtige ongerepte stukje natuur mag je niet missen tijdens een vakantie in Puglia.

Sint-Nicolaasbasiliek

De Sint-Nicolaasbasiliek van Bari is een van de drukstbezochte godsgebouwen in Puglia. Want, (spoileralert!) in de basiliek liggen de relieken van Sint-Nicolaas, bij ons beter bekend als Sinterklaas. De basiliek is gebouwd in de typische romaanse stijl, zoals je op veel plaatsen in Puglia tegenkomt. De binnenzijde van de basiliek is rijkelijk versierd met fresco’s, gouden plafonds en mozaïek. In de crypte van de basiliek liggen de stoffelijke resten van de Bisschop van Myra, Sint-Nicolaas. In de crypte worden dagelijks diensten gehouden voor de verering van Sint-Nicolaas. Omdat Sint-Nicolaas de patroonheilige is van Rusland, komen er opvallend veel Russische pelgrims naar de basiliek.

Kathedraal van Otranto

De kathedraal van Otranto is een prachtig voorbeeld van Romaanse en Byzantijnse architectuur in Puglia. De kathedraal is gebouwd in de 11e eeuw op de plek waar volgens de sommige bronnen de heilige Andreas was begraven. Het kerkgebouw heeft prachtige mozaïeken, fresco’s en houtsnijwerk. De kathedraal is vooral bekend om zijn enorme vloermozaïek uit de twaalfde eeuw. In het mozaïek zijn allerlei verschillende verhalen uit de bijbel te herkennen. In de Byzantijnse crypte zijn de verfraaiingen die in de achttiende eeuw zijn aangebracht verwijderd zodat hij nu weer in zijn oorspronkelijke vorm bewonderd kan worden.

Santuario di Santa Maria de Finibus Terrae

Santuario di Santa Maria de Finibus Terrae of de basiliekheiligdom van Santa Maria de Finibus Terrae in de gemeente Castrignano del Capo. Het heiligdom kijkt uit over de badplaats Santa Maria di Leuca. Het wordt beschouwd als een van de meest spirituele plaatsen van Pulia en trekt en trekt ieder jaar veel pelgrims en toeristen aan. Het heiligdom is gebouwd in de 16e eeuw, in de barokstijl. Ondanks dit oogt de buitenzijde van het heiligdom redelijk sober. De rechte muren zijn gebouwd met de gele Lecce-steen, die je op veel plaatsen in de regio tegenkomt. Op het plein voor het heiligdom staat een boven op een pilaar een groot standbeeld van Maria. Voor er op deze plaats en Christelijk heiligdom werd gebouwd was er al een Tempel voor Minerva te vinden.

Gargano

Het schiereiland Gargano is te vinden in het noordelijke deel van de regio Puglia. Het is ene bergachtig schiereiland, dat bijzonder dichtbebost is. Het maakt deel uit van “Oude en prehistorische beukenbossen van de Karpaten en andere regio’s van Europa” dat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. Sommige beukenbomen op Gargano hebben een omtrek van vijf meter. Op het schiereiland, dat voor een groot deel uit het Nationaal Park Gargano bestaat, komen allerlei exotische flora en fauna voor en heeft hierdoor binnen Italië een beschermde status. Toch is een groot deel van het park geopend voor wandelaars en andere natuurliefhebbers. Gargano is beroemd om zijn indrukwekkende kustlijn, baaien en kliffen. Het mooiste voorbeeld hiervan is het strand Pizzomunno, bij de stad Vieste. Belangrijkste bezienswaardigheden op Gargano is de Tomba di Rotari in Monte San’tAngelo. De leukste steden en dorpen om te bezoeken Vieste, Manfredonia, Rodi Garganico en Peschici.

Matera

Matera is een stad net over de grens van Puglia, in de regio Basilicata. Toch willen we je deze bezienswaardigheid niet onthouden. Matera is namelijk beroemd om zijn prehistorische grotwoningen. Deze grotwoningen die hier Sassi de Matera genoemd worden, bestaat uit twee delen: Sasso Caveoso en Sasso Barisano. De grotwoningen zijn terug te vinden op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO. Bijzonder feit is dat een groot deel van de woningen tot de jaren vijftig van de vorige eeuw nog gebruikt werden. Volgens sommige bronnen, woonden er toen nog ongeveer 15.000 mensen in de sassi. In 1952 besloot de Italiaanse regering dit te gaan verbieden, sindsdien zijn de sassi een populaire toeristische trekpleister. Vanweg het bijzondere uiterlijk van Matera, zijn er al behoorlijk wat films opgenomen. Bekend zijn Wonder-Woman, Ben-Hur en de James Bond “No Time to Die”.

Grotta della Poesia

De Grotta della Poesia is een betoverende grot gelegen aan de Adriatische kust van Italië. De naam betekent “Grot van de Poëzie”. De grot wordt beschouwd als een van de mooiste plekken van Puglia. Het is een unieke plek waar ja als bezoeker kunt genieten van de schoonheid van de natuur en het heldere, azuurblauwe water. De grot is de grot ideale plek om even een duik te nemen of te gaan zwemmen in de Adriatische Zee. Vanaf de bovenzijde van de Grotta della Poesia, heb je een prachtig uitzicht op de omliggende kliffen en kun je een van de mooiste zonsopgangen zien. Een bezoek aan de Grotta della Poesia mag niet ontbreken tijdens je vakantie in Puglia. Houdt er wel rekening mee dat het er in de zomerperiode behoorlijk druk kan zijn.

Tremitische Eilanden

De Tremitische Eilanden zijn een kleine archipel, bestaande uit vijf kleine eilanden, voor de kust van Puglia. Om precies te zijn liggen de eilanden voor de kust van het schiereiland Gargano. Van de vijf eilanden wordt er slecht een (San Nicola) permanent bewoond, een ander eiland ­(San Domino) wordt alleen bewoond tijdens de zomermaanden. Op San Domino is een klein zandstrand te vinden, twee discotheken en een camping. Tijdens het dictatoriale regime van Benito Mussolini werd dit eiland gebruikt als strafkolonie voor homoseksuelen. Deze barakken zouden tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt worden voor krijgsgevangenen. San Nicola is het enige bewoonde eiland van de Tremitische Eilanden. Op dit eiland wonen slechts 170 mensen en dat aantal loopt steeds verder terug. De inwoners van San Nicola, leven voornamelijk van de visvangst. De drie andere onbewoonde eilanden zijn Capraia, Cretaccio en Pianosa.

Kathedraal van Trani

De kathedraal van Trani, is een romaanse kathedraal uit de twaalfde eeuw. De officiële naam van de kathedraal luidt: kathedraalbasiliek van Santa Maria Assunta en is opgedragen aan San Nicola Pellegrino. De kathedraal staat op de boulevard van Trani, wat het gelijk een van de meest in het oog springende gebouwen van stad maakt. De huidige kathedraal is gebouwd op een nog veel ouder geloofsgebouw, dat uit de vierde eeuw stamde.

In de crypte van de kathedraal van Trani worden de relikwieën van San Nicola Pellegrino bewaard. Deze crypte is het mooiste deel van de kathedraal. Helaas mogen er binnen in de kathedraal geen foto’s gemaakt worden.